fietsbrug aan Hof Savelkoul (Mortsel)

Fietsbrug

 

Dankzij Europese steun kunnen we deze brug versneld realiseren. Begin 2018 hopen we van start te kunnen gaan met de werken." zegt gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor mobiliteit.

De F11 is de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier. In Mortsel loopt die vanaf de luchthavenlei langs de noordzijde van de spoorweg. Ter hoogte van de Pater Renaat De Vostunnel en Hof Savelkoul zal de fietsostrade de sporen kruisen door middel van een fietsbrug. In Boechout loopt de F11 verder door de Victor Heylenlei en de Oude Steenweg richting Lier.

De provincie Antwerpen beschouwt de fietsostrade tussen Antwerpen en Lier als een prioriteit. “Een fietsostrade van 10,5 kilometer langs het spoor biedt een belangrijk alternatief in een filegevoelige regio die kampt met veel uitdagingen op het vlak van mobiliteit.”, aldus Luk Lemmens. “Vanuit Antwerpen rijd je via Berchem en Mortsel langs het bestaande stuk fietsostrade in Boechout en door tot in Lier.” Een nieuwe fietsbrug ter hoogte van Hof Savelkoul in Mortsel wordt een cruciale schakel tussen de Luchthavenlei en het centrum van Boechout. De brug vertrekt ter hoogte van de Pater Renaat de Vostunnel en takt aan op de Victor Heylenlei in Boechout. “Het brugdek over het spoor wordt 25 meter lang, met een aanloop van 210 meter richting de luchthaven en 185 meter aan de kant van Boechout. Het is belangrijk dat de brug niet te stijl is zodat iedereen ze goed kan gebruiken.”, schetst Luk Lemmens.

De fietsostrade F11 is een prestigeproject. Ze loopt immers door dichtbebouwde gebieden en langs vele fabrieken en scholen. Zowel in Antwerpen als in Lier zijn er aansluitingen op andere fietsostrades. In februari 2015 keurde de provincieraad de plannen goed. Voor de aanleg ervan zijn weinig grond-verwervingen nodig. Eens het project volledig is afgerond,  staan de gemeenten Antwerpen, Mortsel, Boechout en Lier in voor het onderhoud van dat stuk fietsostrade dat op over grondgebied loopt. Uit onderzoek van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen blijkt dat mensen bereid zijn tot anderhalve kilometer te fietsen naar zo’n fietsostrade om dan heel vlot naar hun werk of de school te kunnen trappen. Voor het traject Antwerpen-Lier spreekt men van 250.000 potentiële gebruikers.

> Bron: Gazet van&voor Hove