Verkenning zondagtocht 24 juni 2018

Kalmthout

Zaterdag 7 april 2018, 9 uur aan  de P+R  te Wommelgem, zoals afgesproken na de gunstige weersvoorspelling van onze nationale weerman en vrouw, verzamelen wij:  Florence, Denise, Mit, Rudy, Mon en Robert voor de verkenning van de zondagtocht van 24 juni 2018.

De fietsen stevig bevestigd op de fietsendragers, nog even controleren en we starten via de autosnelweg richting Kalmthout.

We volgen Mon tot op de ruime parking aan het station van Kalmthout - Heide.

Na het afladen van de fietsen gaan we op zoek naar een cafeïne tankplaats welke we op een honderdtal meter van het station vinden.

Prachtige gelegenheid  voorzien van oplaadinrichting zowel voor de versterking van de inwendige mens en de E-bikes.  Bij Monida vind je alles wat we nodig hebben om de tocht aan te vatten.

10u45 We gaan even op zoek naar ons vertrekpunt KNP 25, hier moeten we niet lang naar zoeken want Mon, bekend in de omgeving, en zijn ingebouwd GPS systeem brengt ons feilloos naar de startplaats.

We fietsen door de mooie Kalmthoutse heide waarvan de sporen van de grote heidebrand van enkele jaren geleden nog zichtbaar zijn. Even stoppen om het prachtige landschap op foto vast te leggen en ook om een truitje uit te trekken want het zonnetje laat zich al van haar warme kant zien.

De tocht wordt verder gezet via de Essenhoek waar we na enkele honderden meters de grenspaal  met  ons buurland Nederland links van de weg zien opduiken  en  we via de Wauwse Plantage en het dorpje Nispen het Hollands fietspaden netwerk hopen te ontdekken maar dit kan ons toch niet zo fantastisch bekoren.  Dus via kleine veiliger wegen terug richting het Belgenland waar we in Horendonk terug ons Belgisch knooppunten netwerk op pikken.

Via ons KNP-systeem  belanden we rond 12u45 in Essen-Wildert waar we in de Bakkersmolen onze brandstof aanvullen met een heerlijke Bakkersmolense  croque , omelet met varkensrepen en zo meer, aangevuld met een verfrissend drankje.>

We besluiten omstreeks 14.00u, na het aanvullen van toch nog enkele cl. cafeïne, onze tocht verder te zetten richting de Kalmthoutse- en Kapelse  villawijken. Na het uitten van onze gedachtegang dat het hier toch maar eenzame bosbewoners zijn , die ver van de bewoonde wereld hun optrekje hebben genomen. Eenzaam toch, want na meer dan één uur fietsen hebben we geen plaatsje ontdekt waar deze bewoners eens gezellig samen hun noden aan elkaar kunnen kenbaar maken. Enkel in de speeltuin “De Bosduif” zijn spelende kinderen aan het ravotten.

Dus wij verder door de open vlakten , weiden en boerderijen waar, door de  wind, we ons  ondersteuningssysteem van Eco naar Standaard moeten overschakelen.

Omstreeks 15u45 belanden we in Stabroek op het terras van “de Neus” waar we een plaatsje vinden om een verkwikkend drankje te nuttigen en de inhoud van ons  waterreservoir kunnen ledigen.

Na deze rustpauze worden de laatste kilometers aangevat en volgens onze knooppunter zijn dit nog een luttele 15 kilometertjes welke ons weer via onze Noorderburen terug naar het vertrekpunt zal voeren.

En zoals voorzien stranden wij terug aan onze vertrekplaats omstreeks 17u45. De kilometer tellers worden vergeleken en op 100m na geven ze allen dezelfde waarde nl. 65km.

Na het opladen van de fietsen beslissen we terug naar Mondia te gaan om de dag af te sluiten met een aperitiefje en een heerlijke familieschotel of een stoofpotje en als toetje een …….. voor elk wat wils.

Om  19u30, voldaan op alle niveaus, stappen we terug in onze auto’s en vatten we de weg naar Wommelgem aan.

Besluit: Het is een fijne dag geweest,  heerlijk weer en mooie route.  Kom zeker mee op 24 juni.

Verslaggever: bestuurslid Robert Bongaers.

">