Mag ik als fietser op de rijbaan als het sneeuwt?

fiets op de weg

Gezucht, gevloek en pijnlijke glijpartijen troef bij sneeuwdagen. “We hebben veel klachten gekregen”, klinkt het bij de Fietsersbond. “Het is duidelijk dat er geen structurele aanpak van het sneeuw- en ijsvrij maken van fietspaden is.

Maar wist je dat je op de rijbaan mag fietsen als het fietspad glad of besneeuwd is? “Sterker nog, als het fietspad onberijdbaar is door een put in de weg, een geparkeerde wagen, vuilzakken of werken, mag je op de rijbaan fietsen”, aldus Roel De Cleen van de Fietsersbond. “Die wetgeving is zowel bij fietsers als automobilisten weinig of niet bekend. Dat kan wel eens voor frustratie zorgen. ‘Er is toch een fietspad en dan gebruiken ze het niet!’, klinkt het vaak.”

Maar wanneer is het fietspad onberijdbaar? “Het is een subjectief oordeel. Als jij als fietser vindt dat het fietspad gevaarlijk of onberijdbaar is door een vast object, mag je op de rijbaan rijden. Mensen of andere fietsers tellen niet als obstakel, die moet je vragen om aan de kant te gaan. Overigens kan een agent anders oordelen. Als die vindt dat het fietspad wel berijdbaar is, kan je beboet worden omdat je niet op het fietspad rijdt, maar als iedereen zijn gezond verstand gebruikt, is dat zelden een probleem."

> Bron: www.nieuwsblad.be